dilluns, 3 de desembre del 2012

NEBEA - NUEVO ENSAYO DE BIBLIOGRAFÍA ESPAÑOLA DE AJEDREZ

 

NUEVO ENSAYO DE BIBLIOGRAFÍA ESPAÑOLA DE AJEDREZ”


S’acaba de publicar el llibre “NUEVO ENSAYO DE BIBLIOGRAFÍA ESPAÑOLA DE AJEDREZ” (en endavant, NEBEA), els autors del qual són José A. Garzón, de València, Josep Alió, de Tarragona, i Miquel Artigas, de Sabadell.

El treball està dedicat al mestre Josep Paluzíe i Lucena (Barcelona, 1860-1938), en el centenari del seu Primer Ensayo de Bibliografía Española de Ajedrez (1912).

Després d’una part introductòria, amb completes taules i relacions de les obres que conformen NEBEA, el llibre arranca al segle XIII, amb el Libro de los Juegos d’Alfons X el Savi (acabat a Sevilla el 1283) i conclou al segle XX, l’any 1938, amb la 8a. edició del Primer libro del ajedrecista, de Josep Paluzíe. S’han assentat 164 obres, de les quals aproximadament una quarta part són manuscrites. En aquesta redacció central de NEBEA trobem la part més estrictament bibliogràfica: una fitxa completa de l’obra, amb un estudi o comentari de la mateixa, i amb reproducció d’una o vàries imatges originals. Finalment, les notes al peu conformen una segona part del llibre titulada Apuntes para la Historia del Ajedrez Español, on es presenten les aportacions més importants de cadascuna de les obres, una informació més completa sobre els autors, així com una notable ampliació de la bibliografia.

NEBEA serà un repertori de suma utilitat per als bibliòfils, llibreters, col·leccionistes i afeccionats en general a l’hora d’adquirir o estudiar obres d’escacs. A NEBEA trobaran una precisa descripció bibliogràfica de cada obra, una biografia de cada autor —en molts casos amb importants novetats—, així com un detallat estudi tècnic de cada tractat.

A l’obra hi ha importants aportacions vinculades als dos primers documents d’escacs moderns: el poema Scachs d´amor, Valencia, c.1475 i el cèlebre llibre de Francesch Vicent, imprès a València el 1495, amb una important troballa que possibilita la futura aparició del llibre. En el fecund segle XVI són notables les aportacions relatives als llibres i manuscrits de Vicent, Lucena, Damiano, Reyna, Ruy López i Alfonso Cerón, amb primícies pel que fa tant als exemplars que es conserven de les obres, com a la pròpia biografia dels autors.

I ja a l’àmbit de Catalunya, en són protagonistes tots els personatges que, amb els seus treballs, van ajudar a la difusió i enaltiment dels escacs. Destaquem l’estudi de totes les traduccions catalanes manuscrites (segles XIV-XV) del Liber de Jacobo de Cessolis. També es donen a conèixer tractats manuscrits desconeguts de tres catalans insignes, Josep Tolosa i Carreras, Josep Paluzíe i Lucena i Esteve Puig i Puig. Cal consignar que Catalunya és amb diferència el principal focus bibliogràfic espanyol d’escacs.

Per més informació sobre l’obra, així com per la seva adquisició, entreu a la pàgina web

www.nebea.es